Klik hier voor de webversie

SURfaPLUS Tomatentips

Juni 2019 

Proeven in tomaat

SURfaPLUS Tips & Tricks is een gratis nieuwsbrief over slim gebruik van hulpstoffen in de gewasbescherming. Deze nieuwsbrief met tips wordt ongeveer twee keer per jaar gestuurd naar telers en specialisten in o.a de groenteteelt onder glas. In aanvulling daarop sturen wij incidenteel nieuwsbrieven per gewas. Een recente proef in tomaten laat zien dat toevoeging van hulpstoffen de werkzaamheid van verschillende middelen kan verbeteren. In deze nieuwsbrief kunt u onder meer lezen hoe u een plaag als tomatenmineermot sneller en effectiever kunt bestrijden. Ook gaan we in op de gewasveiligheid van Vertimec gecombineerd met een hulpstof. Heeft u vragen over het gebruik van hulpstoffen, bel (0317 451235) of mail ons gerust.


Hulpstoffen verbeteren werkzaamheid van middelen tegen tomatenmineermot

De Demokwekerij in Naaldwijk onderzocht voor ons of hulpstoffen de werkzaamheid van middelen tegen de tomatenmineermot (Tuta absoluta) in tomaat kunnen verbeteren. De hulpstof Elasto G5 is getest in combinatie met Turex en de hulpstof Hasten (voorloper van huidige ASSIST M36) is getest in combinatie met Tracer en Vertimec Gold. De combinatie Vertimec Gold met Hasten bleek het meeste effect te hebben in de bestrijding van Tuta absoluta. Vergeleken met onbehandelde planten was het aantal mineergangen driemaal lager. Hasten versterkte ook de werkzaamheid van Tracer en Elasto G5 versterkte de werkzaamheid van Turex. De laatste twee behandelingen resulteerden in een beperkte (35%) vermindering van het aantal mineergangen vergeleken met onbehandeld. Afhankelijk van de situatie bij een teler (ernst van de haard en aanwezigheid van biologische bestrijders) kan de teler door het toevoegen van de juiste hulpstof meer effect met een bespuiting bereiken.

 

ASSIST M36 met Vertimec Gold is gewasveilig in test met 8 tomatenrassen

De combinatie van de hulpstof Hasten (nu ASSIST M36) met Vertimec Gold is in het algemeen veilig voor tomaat. Dat blijkt uit onderzoek dat door proefbedrijf Botany is uitgevoerd met acht verschillende rassen. Geen enkele behandeling leidde tot gewasschade, een verstoorde gewasontwikkeling of residuvorming. De test, uitgevoerd in de zomer van 2017, gaf geen aanwijzing dat de combinatie Hasten met Vertimec Gold onveilig is voor de acht geteste rassen. Afhankelijk van stadium en behandelwijze blijft aandacht voor de MRL geboden. Er zijn veel verschillende tomatenrassen in omloop en daarom blijft het advies om de eerste toepassing van ASSIST M36 kleinschalig uit te voeren.

 

Over ASSIST M36

ASSIST M36 is een emulgeerbare veresterde raapzaadolie. Het product is ontwikkeld en getest door SURfaPLUS. ASSIST M36 is qua werkzaamheid gelijk aan voorheen Hasten, maar heeft geen gevarensymbool op het etiket.

 


Proefresultaten toepassingen hulpstoffen

Op onze website publiceren wij regelmatig nieuwe proefresultaten. Bekijk hier alle toepassingen met onze hulpstoffen ASSIST M36, Elasto G5 en Atplus UCL 1007.

 


Over SURfaPLUS

SURfaPLUS is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van hulpstoffen voor gewasbescherming. Ons bedrijf verricht continu onderzoek naar uitbreiding van toepassingen van hulpstoffen voor conventionele en biologische gewasbeschermingsmiddelen (groeiregulatoren, herbiciden, insecticiden en fungiciden). SURfaPLUS onderzoekt tevens de toepassing van hulpstoffen bij bladmeststoffen.


Hulpstof selector: online keuzehulp

Selecteer met ons online filter eenvoudig de juiste hulpstof. Filter op gewas, ziekte of plaag, middel en/of hulpstof. Bij het aanklikken van een filter ziet u direct het resultaat en kunt u andere openstaande filters aanklikken om nog meer te filteren. Het zoekresultaat bestaat uit pagina's met een korte uitleg en een link naar het oorspronkelijke proefresultaat (pdf).

 


FAQ's

Vragen over hulpstoffen en de toepassing daarvan? Ga naar onze pagina Frequently Asked Questions! Hier vindt u een uitgebreide lijst met vragen die telers ons de afgelopen jaren stelden.

Voorbeelden van vragen:

  • Hoe werken hulpstoffen?
  • Wat zijn de voordelen van hulpstoffen?
  • Welke hulpstof is voor mijn situatie de beste?

Verkrijgbaarheid hulpstoffen

Onze producten zijn zowel te bestellen via onze webwinkel als via onze distributeurs.

 


Productinformatie

Wilt u informatie over onze producten? Klik dan op een van onderstaande foto's.

Atplus UCL 1007

Elasto G5

ASSIST M36

Drop Keeper


Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen van onze hulpstoffen en volg ons via LinkedIn of Twitter.


www.surfaplus.com

contact   |   disclaimer   |   privacy

Afmelden

 

Terug naar het overzicht