Klik hier voor de webversie

SURfaPLUS  -  Tips & Tricks

Informatiebulletin over slim gebruik van hulpstoffen
Februari 2016     -     extra uitgave Tuinbouw Relatiedagen

SURfaPLUS informeert over nieuw onderzoek

Welke mogelijkheden bieden hulpstoffen voor het verbeteren van de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen? SURfaPLUS informeert bezoekers van de Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem over nieuwe proeven en de laatste resultaten van recent afgesloten proeven met hulpstoffen in siergewassen en kasgroenten. Op 16, 17 en 18 februari bent u welkom in onze stand (nr. 336) en beantwoorden wij uw vragen over hulpstoffen en hun toepassing. In deze extra uitgave van SURfaPLUS - Tips & Tricks een voorbeschouwing van nieuwe proeven en recent afgesloten onderzoek.

Inhoud van dit nummer
Nieuwe proeven in gerbera, komkommer, paprika en tulp
Hulpstof Hasten verbetert werking Mogeton tegen mos
Hulpstof Elasto G5 verbetert werking Floramite tegen spintmijt in komkommer
Plenum bestrijdt witte vlieg in gerbera beter met hulpstof Hasten erbij
Hulpstof Hasten veilig voor biologische bestrijders
Met hulpstof minder remmiddel nodig
Meer weten over het gebruik van hulpstoffen?
Interesse in de gratis nieuwsbrief?
Uw ervaring telt
Productinformatie

Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem                                  Stand 336

schaduw



Nieuwe proeven in gerbera, komkommer, paprika
en tulp

Onderzoek naar nieuwe toepassingen voor hulpstoffen is een speerpunt van SURfaPLUS. In 2016 zal SURfaPLUS in samenwerking met partners onder andere de volgende testen laten uitvoeren:

Effect van Hasten en Elasto G5 op de werkzaamheid van Carex 10SC (pyridaben) tegen tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) in gerbera.
Effect van Elasto G5 op de werkzaamheid van Floramite 240 SC (bifenazaat) tegen spintmijten in komkommer (vervolg op proef 2015).
Effect van Elasto G5 op de werkzaamheid van het biologische middel XenTari (Bacillus thuringiensis subspecies aizawai) tegen rupsen in paprika.
Effecten van Hasten en Elasto G5 op de werkzaamheid van diverse middelen tegen Botrytis in tulp. De middelen worden gespoten volgens praktijkschema's.


SURfaPLUS is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van hulpstoffen voor gewasbescherming. Het bedrijf verricht continu onderzoek naar uitbreiding van toepassingen van hulpstoffen voor conventionele en biologische gewasbeschermingsmiddelen (groeiregulatoren, herbiciden, insecticiden en fungiciden). SURfaPLUS onderzoekt teven de toepassing van hulpstoffen bij bladmeststoffen.



Hulpstof Hasten verbetert werking Mogeton
tegen mossen

Telers kunnen met de hulpstof Hasten de werking van het herbicide Mogeton tegen mossen aanzienlijk verbeteren. De gewasvriendelijke hulpstof vergroot onder moeilijke bestrijdingsomstandigheden de effectiviteit van het middel tegen mossen. Onder optimale bestrijdingsomstandigheden is met Hasten een halvering van de adviesdosering van Mogeton mogelijk. Dat blijkt uit een studie van DLV Plant (nu Delphy) met de houtige siergewassen Photinia x fraseri ’Red Robin’ en Prunus lusitanica in pot. De potten waren op het moment van bestrijden sterk begroeid met levermossen.
Op de website van SURfaPLUS staat een gedetailleerd verslag van dit onderzoek.

Foto: Effectieve mosbestrijding met Mogeton plus Hasten.




Hulpstof Elasto G5 verbetert werking Floramite tegen spintmijt in komkommer
Komkommertelers kunnen met de hulpstof Elasto G5 de werking van Floramite 240 SC tegen spintmijten aanzienlijk verbeteren. Elasto G5 verbetert de bevochtiging van het blad en zorgt voor een beter contact tussen de werkzame stof van dit spintmijtmiddel en spintmijten. De gewasvriendelijke hulpstof vergroot zodoende de effectiviteit van Floramite (bifenazaat). De verschillen tussen wel of niet toepassen van de hulpstof zijn binnen één week zichtbaar, zo blijkt uit onderzoek van SURfaPLUS. Onder optimale bestrijdingsomstandigheden is met Elasto G5 een halvering van de adviesdosering van Floramite mogelijk. Een halve dosering van Floramite in combinatie met Elasto G5 is namelijk minstens zo effectief als een volle adviesdosering van dit middel zonder hulpstof, zo blijkt uit dit onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door proefbedrijf Botany in Horst.
Op de website van SURfaPLUS staat een gedetailleerd verslag van dit onderzoek.




Plenum bestrijdt witte vlieg in gerbera beter met hulpstof Hasten erbij
De hulpstof Hasten verbetert de werkzaamheid van het insecticide Plenum 50 WG tegen witte vlieg in gerbera. Uit een kasproef met deze snijbloem blijkt dat de werkzaamheid van een halve dosering Plenum met Hasten gelijkwaardig is aan de werkzaamheid van de volle dosering zonder Hasten. Toepassing van Hasten alleen heeft geen effect op de populatie witte vliegen. Het onderzoek is uitgevoerd door proefbedrijf Botany (Horst) in opdracht van SURfaPLUS.



Hulpstof Hasten veilig voor biologische bestrijders
SURfaPLUS heeft samen met proefbedrijf Botany een unieke test uitgevoerd: de effecten meten van Vertimec Gold 18EC (abamectine) en de hulpstof Hasten op de populatie-opbouw van roofwantsen en roofmijten in paprika. Uit dit onderzoek blijkt dat een vroege introductie van roofwantsen na de laatste toepassing van Vertimec Gold 18EC (hier: 9 dagen) kan leiden tot een minder goede opbouw van de populatie. Toevoegen van Hasten aan de Vertimec Gold kan het negatieve effect van de Vertimec Gold 18 EC enigszins versterken. Bij een latere introductie is het negatieve effect van Vertimec minder sterk en werd het effect door toevoegen van Hasten niet waargenomen. Een latere introductie (16 dagen) is dus veiliger. Toevoegen van Hasten aan Vertimec Gold 18EC heeft geen nadelig effect op de populatie van roofmijten. De populaties van met Vertimec Gold 18EC (zonder en met Hasten) waren gelijk. Bij zowel de roofwantsen als de roofmijten had Hasten solo geen effect op de populatie bij zowel de vroege en de late introductie.

Foto: Orius insidiosus voedt zich met larven van kaswittevlieg (bron: USDA ARS).




Met hulpstof minder remmiddel nodig
Telers van siergewassen kunnen met de hulpstof Elasto G5 besparen op de kosten van remmiddelen. Als ze de gewasvriendelijke hulpstof toevoegen aan de spuitoplossing, kan de adviesdosering met minstens 40 procent omlaag. Dat blijkt uit onderzoek van DLV Plant (nu Delphy) met Elasto G5 in snijchrysant, hortensia, perkgoed en een reeks potplanten, waaronder kalanchoë, potroos en poinsettia. De resultaten van deze proeven zijn op de website van SURfaPLUS te vinden.
De hulpstof Atplus UCL 1007 is zeer effectief en veilig in snijchrysant en pernettya. De resultaten van de proeven met Atplus UCL 1007 zijn op de website van SURfaPLUS te vinden.
Vanwege verschillen in gewasreacties adviseert SURfaPLUS maatwerk bij het gebruik van hulpstoffen.



schaduw

Milde hulpstoffen
Hasten is een veresterde koolzaadolie met food-grade – dus voedselveilige – emulgatoren om de olie in water te verdelen. Hasten verhoogt in hoge mate de opname in het blad van meerdere werkzame stoffen.
In proeven met komkommer en paprika leidde toepassing van deze hulpstof niet tot enige schade aan planten of vruchten. Ondanks de grotere opname van abamectine in deze proeven bleef het gehalte in komkommer en paprika ruim onder de maximale residu limiet (MRL) voor deze stof.

Elasto G5 is een gewasvriendelijke hulpstof. Het product is een polymeer gebaseerd op glycerol en een vetzuur uit kokosnoten.
Elasto G5 is geclassificeerd als niet-schadelijk en niet-irriterend en wordt op veel siergewassen toegepast zonder achterlating van een zichtbaar residu. Elasto G5 is een gemakkelijk met water te mengen vloeistof.


schaduw

Hulpstoffen van SURfaPLUS hebben toelating
Hulpstoffen van SURfaPLUS zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Klik voor details op de naam van de betreffende hulpstof:

ATPLUS UCL 1007
Elasto G5
Hasten
Drop Keeper

schaduw

Meer weten over het gebruik van hulpstoffen?

Als u meer wilt weten over het gebruik van hulpstoffen, bezoek dan onze antwoorden op veelgestelde vragen.
schaduw

Interesse in de gratis nieuwsbrief?

SURfaPLUS Tips & Tricks is een gratis nieuwsbrief over slim gebruik van hulpstoffen in de land- en tuinbouw. De nieuwsbrief verschijnt 1 tot 2 keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de aanmeldingspagina op de website van SURfaPLUS.
schaduw

Uw ervaring telt

Wilt u uw ervaringen met hulpstoffen delen met collega's? Ga dan naar ons forum en plaats uw vragen, ervaringen, ideeën of commentaar op de pagina Forum Hulpstoffen.
schaduw

Productinformatie

Wilt u informatie over onze producten? Klik dan op een van de onderstaande foto's.



Atplus UCL 1007


Elasto G5


Hasten

 
Drop Keeper

schaduw

www.surfaplus.com

contact | disclaimer | privacy

schaduw

Terug naar het overzicht