Klik hier voor de webversie
Attendering Proefresultaten
Maart 2016                      Klik hier voor proefresultaten per hulpstof

Hasten is veilig voor roofwantsen en roofmijten
Hasten is veilig voor roofwantsen (Orius laevigatus) en roofmijten (Neoseiulus cucumeris). De hulpstof heeft geen effect op deze biologische bestrijders, zo blijkt uit onderzoek van proefbedrijf Botany (Horst). Het proefbedrijf heeft in 2015 onderzocht of het gebruik van Hasten in combinatie met Vertimec Gold (abamectine) effect heeft op de populatie-ontwikkeling van deze roofwantsen en roofmijten in paprika. Uit dit onderzoek blijkt dat een vroege introductie van roofwantsen na de laatste toepassing van Vertimec Gold (hier: na 9 dagen) kan leiden tot een minder goede opbouw van de populatie. Toevoegen van Hasten aan Vertimec Gold kan dit negatieve effect enigszins versterken. Bij een latere introductie is het negatieve effect van Vertimec Gold minder sterk en is geen versterking van dit effect door toevoegen van Hasten waargenomen. Een latere introductie van roofwantsen (na 16 dagen) is dus veiliger. Toevoegen van Hasten aan Vertimec Gold heeft geen nadelig effect op de populatie van roofmijten: de populaties van roofmijten met Vertimec Gold (zonder en met Hasten) waren gelijk. Bij zowel de roofwantsen als de roofmijten had Hasten solo geen effect op de populatie bij zowel de vroege als de late introductie.
Foto: Orius insidiosus voedt zich met larven van kaswittevlieg (bron: USDA ARS).

Klik hier voor het verslag Hasten-Biologische bestrijders in paprika Februari 2016.




Plenum bestrijdt witte vlieg in gerbera beter met hulpstof Hasten erbij
Hasten verbetert de werkzaamheid van het insecticide Plenum 50 WG tegen witte vlieg (Aleyrodidae) in gerbera. Uit een kasproef van proefbedrijf Botany (Horst) met deze snijbloem blijkt dat de werkzaamheid van een halve dosering Plenum met Hasten gelijkwaardig is aan de werkzaamheid van de volle dosering zonder Hasten. Toevoeging van Hasten aan de volle dosering resulteerde in een (statistisch niet-significante) verdere daling van de populatie witte vliegen. In andere woorden: Hasten maakt de Plenum-behandeling bij de etiketdosering robuuster. Toepassing van Hasten alleen heeft geen effect op de populatie witte vliegen.

Klik hier voor het verslag Hasten-Witte vlieg in gerbera Februari 2016.




Hulpstof Elasto G5 verbetert werking Floramite tegen spintmijt in komkommer
Toevoeging van de hulpstof Elasto G5 aan Floramite 240 SC (bifenazaat) geeft een aanzienlijke verbetering van de de werking van dit middel tegen spintmijten. Een halve dosering van Floramite in combinatie met Elasto G5 is minstens zo effectief als een volle adviesdosering van dit middel zonder hulpstof, zo blijkt uit onderzoek van proefbedrijf Botany in Horst. Ook bij volle dosering van Floramite leidt toevoeging van Elasto G5 tot een verbetering van de werkzaamheid. De verschillen tussen wel of niet toepassen van de hulpstof zijn binnen één week zichtbaar.

Klik hier voor het verslag Elasto G5 - Spintmijt in komkommer Januari 2016.




Hulpstof verbetert werking Mogeton tegen mos
Hasten verbetert de werking van het herbicide Mogeton tegen levermossen en andere moeilijk te bestrijden mossen. De hulpstof vergroot onder moeilijke bestrijdingsomstandigheden de effectiviteit van het middel tegen mossen. Onder optimale bestrijdingsomstandigheden is met Hasten een halvering van de adviesdosering van Mogeton mogelijk. Dat blijkt uit een studie van DLV Plant (nu Delphy) met de houtige siergewassen Photinia x fraseri ’Red Robin’ en Prunus lusitanica in pot. De potten waren op het moment van bestrijden sterk begroeid met levermossen.
Foto: Effectieve mosbestrijding met Mogeton plus Hasten.

Klik hier voor het verslag Hasten-Mogeton levermos Januari 2016.




Hasten vergroot effectiviteit van MCPA tegen akkerdistel
Hasten wordt wereldwijd toegepast als hulpstof voor herbiciden. De hulpstof verbetert ook de werking van MCPA tegen het wortelonkruid akkerdistel, zo is uit veldproeven van DLV Plant (nu Delphy) gebleken. De proeven zijn uitgevoerd in zomertarwe (Westeremden, 2014) en wintertarwe (Dronten, 2015).
In eerdere proeven toonde SURfaPLUS de meerwaarde aan van Hasten als hulpstof voor de herbiciden bentazon, isoproturon, nicosulfuron, rimsulfuron, clodinafop-propargyl en quizalofop-P-ethyl bij de bestrijding van een vijftal veel voorkomende onkruiden (zie verslag).
Foto: verkromde akkerdistel vertoont effect van MCPA plus Hasten.

Klik hier voor het verslag Hasten-MCPA akkerdistel Februari 2016.


schaduw

Meer weten over het gebruik van hulpstoffen?

Als u meer wilt weten over het gebruik van hulpstoffen, bezoek dan onze antwoorden op veelgestelde vragen.
schaduw

Interesse in de gratis nieuwsbrief?

SURfaPLUS Tips & Tricks is een gratis nieuwsbrief over slim gebruik van hulpstoffen in de land- en tuinbouw. De nieuwsbrief verschijnt 1 tot 2 keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de aanmeldingspagina op de website van SURfaPLUS.
schaduw

Uw ervaring telt

Wilt u uw ervaringen met hulpstoffen delen met collega's? Ga dan naar ons forum en plaats uw commentaar op de pagina Forum Hulpstoffen.
schaduw

Productinformatie

Wilt u informatie over onze producten? Klik dan op een van de onderstaande foto's.



Atplus UCL 1007


Elasto G5


Hasten

 
Drop Keeper

schaduw

www.surfaplus.com

contact | disclaimer | privacy

schaduw

Terug naar het overzicht