Klik hier voor de webversie
Attendering Proefresultaten
November 2017                Klik hier voor proefresultaten per hulpstof

Elasto G5 verbetert de werkzaamheid van XenTari tegen Turkse mot in paprika
Toevoeging van de hulpstof Elasto G5 aan XenTari WG (Bacillus thuringiensis var. aizawai) kan de effectiviteit van dit biologische middel verbeteren. Uit onderzoek van proefbedrijf Botany (Horst) blijkt dat de gewasvriendelijke hulpstof de bestrijding van de rupsen van de Turkse mot door XenTari verbetert én dat daardoor het percentage bladvraat vermindert. De verschillen tussen XenTari en XenTari plus Elasto G5 zijn statistisch niet significant. Het effect van Elasto G5 moet daarom als 'trend' worden aangeduid. De behandelingen hadden geen nadelige gevolgen voor het gewas en er waren geen zichtbare residuen.

Klik hier voor het verslag Elasto G5 - XenTari - Turkse mot in paprika November 2017



Vertimec Gold met Hasten is veilig voor tomaat
De combinatie Hasten met Vertimec Gold is veilig voor tomaat. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd met acht rassen (Awarak, Brioso, Capricia, Endeavour, Juanita, Merlice, Sweetelle en Ternetto). De toets is uitgevoerd door proefbedrijf Botany (Horst) in de zomer van 2017. In hoeverre het beeld verandert bij toepassing van Vertimec Gold plus Hasten  in de winter is niet onderzocht.
Het valt niet uit te sluiten dat voor de plant lastige omstandig­heden in de winter een rol hebben gespeeld bij de eerder gerapporteerde schade. De witte plekjes op de stengels (begin wortelpunten) zijn een voor tomaten bekende stressreactie op een niet ideale waterhuishouding. Teveel water is een vaak voorkomende oorzaak van deze reactie.
Afhankelijk van stadium en behandelwijze, blijft aandacht voor MRL geboden.

Klik hier voor het verslag Hasten - Vertimec-Gold - Gewasveiligheid tomaat Oktober 2017.



Elasto G5 verbetert bladbedekking met bladmeststoffen
Bladmeststoffen waaraan Elasto G5 is toegevoegd bedekken het gewas beter, dan bladmestsoffen zonder deze hulpstof. Elasto G5 zorgt er namelijk voor dat spuit­druppels beter op het blad blijven liggen én dat ze zich beter over het blad verspreiden. Een goede bedekking van het blad is vereist voor een optimale opname van voedingsstoffen in het gewas. Onderzoek van SURfaPLUS met twee lastig te bevochtigen gewassen (spruitkool en erwten) heeft de betere bladbedekking aan het licht gebracht.

Klik hier voor het verslag Elasto G5 - Spruitkool en erwten bedekking met bladmeststof Oktober 2017


schaduw

Nog meer proefresultaten

Hieronder een overzicht van eerder afgesloten onderzoek.


Elasto G5 verbetert werkzaamheid Serenade tegen echte meeldauw in komkommer en potroos
Elasto G5 verbetert de werkzaamheid van Serenade tegen echte meeldauw in komkommer en potroos, zo blijkt uit onderzoek op de Demokwekerij van Proeftuin Zwaagdijk. Serenade was in de proeven met deze gewassen weinig werkzaam. Toevoeging van Elasto G5 resulteerde in een significante verbetering van de werkzaamheid van dit biologische middel.

Klik hier voor het verslag Elasto G5 - Serenade - echte meeldauw in komkommer September 2016

Klik hier voor het verslag Elasto G5 - Serenade - echte meeldauw in potroos September 2016



Hasten verbetert kieming sporen BotaniGard bij lage luchtvochtigheid
De sporen van BotaniGard zijn gevoelig voor een lage relatieve vochtigheid. Toevoeging van de hulpstof Hasten aan dit het biologische insecticide maakt de kieming van de sporen minder gevoelig voor het negatieve effect van een lage luchtvochtigheid, zo blijkt uit in vitro experimenten. Hasten heeft geen negatief effect op de kieming van de schimmelsporen..

Klik hier voor het verslag Hasten-BotaniGard-Trips in chrysanten September 2016



Hasten verbetert werkzaamheid Vertimec Gold tegen trips in chrysant
Hasten kan de werkzaamheid van Vertimec Gold tegen trips in chrysant verbeteren. Hoewel statistisch niet significant, was dit effect het duidelijkst zichtbaar in jongere gewasstadia (30 en 50 cm hoog tijdens de behandeling).

Klik hier voor het verslag Hasten-Vertimec-Trips in chrysanten September 2016



Hasten kan werkzaamheid Plenum tegen witte vlieg in komkommer verbeteren
Hasten kan de werkzaamheid van Plenum 50 WG tegen witte vlieg verbeteren. In een kasproef met witte vlieg in komkommer zijn aanwijzigingen gevonden dat toevoeging van Hasten aan Plenum 50 WG resulteert in een verlaging van de populatie poppen en adulten van de witte vlieg op komkommer. Hasten zelf heeft geen effect op de populatie van de witte vlieg.
Foto: Witte vliegen (bron: Wikipedia, fotograaf Gaucho).

Klik hier voor het verslag Hasten–Witte vlieg in komkommer Augustus 2016


schaduw

Meer weten over het gebruik van hulpstoffen?

Als u meer wilt weten over het gebruik van hulpstoffen, bezoek dan onze antwoorden op veelgestelde vragen.
schaduw

Interesse in de gratis nieuwsbrief?

SURfaPLUS Tips & Tricks is een gratis nieuwsbrief over slim gebruik van hulpstoffen in de land- en tuinbouw. De nieuwsbrief verschijnt 1 tot 2 keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de aanmeldingspagina op de website van SURfaPLUS. U kunt zich op deze aanmeldingspagina ook opgeven voor gewasspecifieke nieuwsbrieven (eveneens gratis).
schaduw

Uw ervaring telt

Wilt u uw ervaringen met hulpstoffen delen met collega's? Ga dan naar ons forum en plaats uw commentaar op de pagina Forum Hulpstoffen.
schaduw

Productinformatie

Wilt u informatie over onze producten? Klik dan op een van de onderstaande foto's.



Atplus UCL 1007


Elasto G5


Hasten

 
Drop Keeper

schaduw

www.surfaplus.com

contact | disclaimer | privacy

schaduw

Terug naar het overzicht