Klik hier voor de webversie

SURfaPLUS Tips & Tricks
specialisten buitenteelt

Januari 2020

 

Tips voor het gebruik van onze hulpstoffen in de buitenteelt

De hulpstoffen Elasto G5 (gebaseerd op polyglycerol) en ASSIST M36 (gebaseerd op raapzaadolie) worden reeds geruime tijd toegepast in de sier- en groenteteelt onder glas. Door een betere bedekking van het gewas en verbeterde opname kan het effect op de werkzaamheid van middelen aanzienlijk zijn. Daarbij besteedt SURfaPLUS door de jaren heen aandacht aan de risico’s voor gewassen. Ook in de buitenteelt inclusief de akkerbouw kunnen deze hulpstoffen en onze driftreducerende hulpstof Drop Keeper een meerwaarde hebben. Via deze nieuwsbrief willen wij u daarover informeren. Bij eventuele vragen of opmerkingen, bel (0317 451235) of mail ons gerust.


Betere werkzaamheid van onkruidbestrijdingsmiddelen

Sommige telers van siergewassen hebben reeds gelezen op de etiketten van Elasto G5 en ASSIST M36 dat deze hulpstoffen de werkzaamheid van meerdere herbiciden kunnen verbeteren en passen dit regelmatig toe. Ook binnen de akkerbouw bieden onze hulpstoffen verschillende mogelijkheden voor toepassingen.

Enkele voorbeelden:

  • Elasto G5 verbetert werkzaamheid van glyfosaat. Lees meer >
  • Elasto G5 biedt goede ondersteuning bij chemische onkruidbestrijding in de akkerbouw. Lees meer >
  • ASSIST M36 verbetert werkzaamheid van MCPA tegen akkerdistel. Lees meer >
  • ASSIST M36 verbetert werkzaamheid van herbiciden in mais. Lees meer >

Betere bladbedekking bladmeststoffen met Elasto G5

Gewassen zoals spruitkool en erwten zijn lastig te bevochtigen. Samen met onze onderzoekpartner Botany hebben we een potproef uitgevoerd naar het effect van Elasto G5 op de bladbedekking van bladmeststoffen in deze gewassen. Toevoeging van de hulpstof Elasto G5 blijkt voor een flinke verbetering van de gewasbedekking te zorgen. In de geteste gewassen leidde de toevoeging van Elasto G5 niet tot gewasschade of groeiachterstand.

 

ASSIST M36 verbetert bestrijding groene perzikluis in aardappel

Het middel Teppeki wordt in de teelt van aardappelen toegepast voor luisbestrijding. SURfaPLUS heeft in samenwerking met Wageningen University & Research onderzocht of ASSIST M36 de werkzaamheid van dit middel kan verbeteren. Er is een proef onder geconditioneerde omstandigheden (klimaatcel) en een proef onder veldomstandigheden uitgevoerd. Uit beide proeven bleek dat de hulpstof de werkzaamheid tegen luizen aanzienlijk verhoogt.

 

Minder taksterfte in buxus door toevoeging ASSIST M36 aan bestrijdingsmiddelen

De schimmel Cylindrocladium buxicola kan voor aanzienlijke schade zorgen in het gewas Buxus sempervirens. Een aantal bestrijdingsmethoden kan de schade beperken. Geen van deze methoden is echter 100% effectief. Een proef op proeflocatie Delphy te Boskoop toonde aan dat de hulpstof Hasten (nu ASSIST M36) de effectiviteit van de onderzochte bestrijdingsmiddelen verder kan verbeteren, zonder schade aan het gewas toe te brengen.

 


Drift terugdringen met Drop Keeper

Toevoeging van Drop Keeper verlaagt de driftgevoeligheid bij een bespuiting. Het product is gebaseerd op pijnboompitmeel en kan in een zeer lage concentratie worden toegepast (0,06%). Drop Keeper vermindert het percentage kleine spuitdruppels en zorgt er bovendien voor dat meer spuitvloeistof op het blad blijft liggen, zodat er zo weinig mogelijk grote druppels van het blad afketsen.

 


Hulpstof selector: online keuzehulp

Met ons online filter is het mogelijk om eenvoudig de juiste hulpstof te selecteren. U kunt hier filteren op gewas, ziekte of plaag, middel en/of hulpstof. Bij het aanklikken van een filter ziet u direct het resultaat en kunt u andere openstaande filters aanklikken om nog meer te filteren. Het zoekresultaat bestaat uit pagina's met een korte uitleg en een link naar het oorspronkelijke proefresultaat (pdf).

 


Forum hulpstoffen

Hulpstoftoepassingen leiden vaak tot vragen en discussie. Duidelijke verbeteringen van werkzaamheid en daardoor besparing in middelen en kosten en ervaringen dat “het niet werkt” of zelfs schade geeft komen wij tegen in de communicatie met telers. SURfaPLUS doet al 18 jaar uitgebreid onderzoek naar de werking van hulpstoffen en ontwikkelt nieuwe toepassingen. Onze ervaringen delen wij graag met anderen. Voor uitwisseling van ervaringen tussen gebruikers en specialisten hebben wij een online Forum. Schroom niet daarvan gebruik te maken.

 


Gewasbeschermingsnieuws

Naast onze hulpstoffen en bijbehorende informatie bieden wij op onze website een selectie aan van nieuws op het gebied van gewasbescherming. Wij volgen de ontwikkelingen en laten u daar graag in meedelen. Opmerkingen of kopij zijn welkom via Coralie Allewijn.

 


Productinformatie

Wilt u informatie over onze producten? Klik dan op een van onderstaande foto's.

Atplus UCL 1007

Elasto G5

ASSIST M36

Drop Keeper


www.surfaplus.com

contact   |   disclaimer   |   privacy

Afmelden

 

Terug naar het overzicht