Demonstraties en workshop

 

Wat doen hulpstoffen en wat kunnen de effecten zijn?

Bij goed gebruik kunnen hulpstoffen de werkzaamheid van gewas­beschermings­­middelen sterk verbeteren. Tijdens demonstraties en een workshop laten we zien hoe hulpstoffen werken en wat de effecten kunnen zijn. De inzichten zijn van belang voor zowel de akker- als de tuinbouw. Buitengewoon waardevol voor iedereen, die regelmatig met middelen en hulpstoffen heeft te maken. U ziet proeven met Elasto G5, ASSIST M36 (vervangt Hasten), ATPLUS, een zogenaamde superbevochtiger en een hulpstof geproduceerd door een unieke gistsoort.

 

Demonstraties

In groepen van 10 personen wordt u langs vier demonstraties geleid en krijgt u een uitleg over:

 

Formuleringen en hulpstoffen
Alleen bij goede verdeling in water kan een werkzame stof actief zijn. De formulering en extra toegevoegde hulpstoffen hebben veel invloed op deze verdeling. Met enkele voorbeelden zoals tebuconazool wordt dit aangetoond en besproken.
Presentatie: Ronald Vermeer, Bayer CropScience en Hans de Ruiter, SURfaPLUS

 

Effecten van hulpstoffen op de bevochtiging van planten
Als het om bevochtigen gaat, doet een hulpstof vaak meer dan alleen het "uitvloeien van de op het blad gelande spuitdruppels". Op een lastig te bevochtigen plant (gewas/onkruid) kan een hulpstof ervoor zorgen dat er veel meer spuitvloeistof en dus ook middel door de plant wordt vastgehouden. Door gebruik te maken van fluorescerende stoffen kun u bij diverse plantensoorten zien hoe groot de effecten kunnen zijn. Getest worden komkommer, paprika, chrysant, lysianthus, aardbei, raapzaad, erwt, wilde haver.
Presentatie: Bram Rongen, Botany

 

Effecten van hulpstoffen op de opname van werkzame stoffen
Een hulpstof kan de opname van een werkzame stof in een plant of in een plaagorganisme flink verbeteren: "sneller en meer". Het effect kan heel goed zichtbaar worden gemaakt met behulp van fluorescentie imaging. U ziet hoe groot het effect van een hulpstof op de werkzaamheid van een middel kan zijn. Als modelstoffen worden bentazon en glufosinaat (herbiciden) genomen.
Presentatie: Vincent Jalink, Phenovation

 

Effecten van hulpstoffen op de werkzaamheid van middelen en risico's van hulpstoffen
U kunt zelf gaan zien hoe groot de effecten van hulpstoffen op de werk­zaamheid van diverse gewasbeschermingsmiddelen kunnen zijn. Tevens demonstreren wij wat de risico's kunnen zijn bij het onjuist toepassen van hulpstoffen. Testen:

  1. Chrysant - perzikluis - Batavia - ASSIST M36
  2. Paprika - spint - Vertimec Gold - ASSIST M36
  3. Chrysant - groeiremming - ALAR 85 - ATPLUS
  4. Petunia - groeiremming - ALAR 85 - Elasto G5
  5. Aardappel - luis - Teppeki - ASSIST M36
  6. Kalanchoë - fytotox - ATPLUS en Elasto G5
  7. Wilde haver - glufosinaat - ASSIST M36 en Elasto G5

Presentatie: Jeroen Sanders, Demokwekerij

 

Disclaimer: ondanks de inzet van velen bij het voorbereiden van de demo's, kan het zijn dat een bepaalde test niet is te zien. Dat blijft een risico wanneer men met levend materiaal werkt.

 

WORKSHOP

In de workshop presenteren wij achtergrond­informatie over de demonstraties en de proeven. Tevens is er tijd om in een discussie alle aspecten van hulpstoffen aan de orde te laten komen. U kunt ook vooraf een vraag stellen via e-mail. Zoveel mogelijk binnengekomen vragen worden tijdens de workshop behandeld.

Presentatie: 1e sessie, Ronald Vermeer (Bayer) en 2e sessie Hans de Ruiter (SURfaPLUS)