Klik hier voor de webversie

Tips voor specialisten

Juli 2019

 

Tips voor het gebruik van hulpstoffen

SURfaPLUS is er recent toe overgegaan om nieuwe proefresultaten en tips voor het gebruik van onze hulpstoffen per gewas te communiceren naar telers. Specialisten overzien meestal meerdere gewassen en hebben een andere informatiebehoefte dan telers. Daarom hebben wij besloten een “Tips voor specialisten” te versturen. Dit geeft ons ook de mogelijkheid op actualiteiten in te gaan.


Elasto G5 en ASSIST M36 verbeteren bedekking van lisianthusblad met spuitvloeistof

Lisianthus heeft een wat lastig te bevochtigen blad. Door gebruik te maken van een fluorescerende markeerstof en een UV-lamp kon worden aangetoond dat met name Elasto G5 en in mindere mate ASSIST M36 de bedekking met spuitvloeistof aanzienlijk verbeteren.

 

Introductie ASSIST M36 goed verlopen

Eind 2018 heeft SURfaPLUS de hulpstof Hasten (gebaseerd op veresterde koolzaadolie) vervangen door de hulpstof ASSIST M36 (gebaseerd op veresterde raapzaadolie). Inmiddels zijn wij halverwege 2019. De overgang is in onze beleving probleemloos verlopen. ASSIST M36 heeft geen gevarensymbool dankzij het gebruik van weinig irritante emulgatoren om de olie in water te verdelen. Bij opvolging van ons advies m.b.t. hulpstoffen is er geen reden voor extra zorg voor een eventueel negatief effect op de biologische bestrijders in de kas. Ons advies is: gebruik in de voor “biologie” kritische periodes geen hulpstoffen een week voor en na inzetten van “biologie”.

 

ASSIST M36 verbetert werkzaamheid Teppeki in gerbera

ASSIST M36 kan de werkzaamheid van Teppeki tegen witte vliegen in potgerbera verhogen. Daarnaast versterkt deze hulpstof de duurwerking van Gazelle. Dit blijkt uit onderzoek dat de Demokwekerij (Naaldwijk) eind vorig jaar voor ons uitvoerde. Aan het einde van de test was er een duidelijk effect van de hulpstof bij een hoge populatiedruk van witte vlieg te zien.

 

ATPLUS nog beter werkzaam bij half watervolume

Atplus wordt in de teelt van chrysanten vaak gebruikt om de werkzaamheid van daminozide te verbeteren. SURfaPLUS heeft dit voorjaar samen met de Demokwekerij onderzocht of een combinatie van Atplus en halvering van het watervolume (500 i.p.v. 1000 L/ha) de werkzaamheid van daminozide verhoogt. In overeenstemming met eerdere resultaten werd de meerwaarde van Atplus bevestigd: toevoeging van Atplus aan een halve dosering liet een nog betere remming zien dan de volle dosering daminozide. Volledig nieuw en opvallend was het resultaat met een kleiner watervolume. Verlaging van het watervolume van 1000 naar 500 L/ha bleek het positieve effect van Atplus te versterken.

 

ASSIST M36 verbetert werkzaamheid Batavia tegen luizen in chrysant

We onderzochten recent of ASSIST M36 de werkzaamheid van Batavia tegen luizen kan verbeteren. Een test met vier herhalingen liet zien dat toevoeging van de hulpstof resulteert in een maximale werkzaamheid van Batavia tegen perzikluizen in chrysant. Gezien de grote werkzaamheid en om risico op schade te voorkomen kan een tweede behandeling kort na de eerste bespuiting achterwege worden gelaten. Of pas worden ondernomen na een veel langere periode dan het in deze test gehanteerde interval van zeven dagen. Vragen over eventueel risico op gewasschade bij sommige cultivars? Neem contact met ons op voor advies.

 


De combinatie van ASSIST M36 met Neemazal

Sommige gerberatelers combineren Neemazal met ASSIST M36 bij de bestrijding van witte vliegen en voegen daar nog andere middelen aan toe. Neemazal staat echter niet op het etiket van ASSIST M36 en stond ook niet op het etiket van Hasten (de voorloper van ASSIST M36). Onze ervaring is dat Neemazal, alleen toegediend, niet is opgewassen tegen een grotere druk van witte vliegen en dat hulpstoffen daaraan niets kunnen verbeteren. Het waargenomen positieve effect van ASSIST M36 is vooral te danken aan de vergrote werkzaamheid van de middelen die samen met Neemazal worden toegediend.

 


Hulpstof selector: online keuzehulp

Selecteer met ons online filter eenvoudig de juiste hulpstof. Filter op gewas, ziekte of plaag, middel en/of hulpstof. Bij het aanklikken van een filter ziet u direct het resultaat en kunt u andere openstaande filters aanklikken om nog meer te filteren. Het zoekresultaat bestaat uit pagina's met een korte uitleg en een link naar het oorspronkelijke proefresultaat (pdf).

 


Deel uw ervaringen op ons forum hulpstoffen

Wilt u uw ervaringen met hulpstoffen delen met collega's? Ga naar ons forum en plaats uw tips, ervaringen of vragen op de pagina Forum Hulpstoffen.

 


Productinformatie

Wilt u informatie over onze producten? Klik dan op een van onderstaande foto's.

Atplus UCL 1007

Elasto G5

ASSIST M36

Drop Keeper


Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen van onze hulpstoffen en volg ons via LinkedIn of Twitter.


www.surfaplus.com

contact   |   disclaimer   |   privacy

Afmelden

 

Terug naar het overzicht