Gewasbeschermingsnieuws

Naast onze hulpstoffen en de bijbehorende informatie bieden wij u een selectie aan van gewasbeschermingsnieuws. Wij volgen de ontwikkelingen en laten u daar graag in meedelen. Opmerkingen of kopij zijn welkom via Coralie Allewijn.

 

Toelatingsnieuws Ctgb

02-07-2020
Het Ctgb heeft drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten voor professioneel gebruik. De toelating van drie gewasbeschermingsmiddelen is uitgebreid.


Sluipwesp biedt perspectief bij rupsenbestrijding in chrysant

16-06-2020
De komende jaren worden grote problemen verwacht met de bestrijding van rupsen in de teelt van chrysanten. Diverse toelatingen van chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn weggevallen en de inzet van middelen wordt beperkt.


Voorzichtigheid geboden bij het mengen van middelen

11-06-2020
Vrijwel iedere teler mengt wel eens middelen om in één werkgang meerdere ziekten en plagen te bestrijden. Meestal gaat dat goed. Er kunnen echter ook problemen ontstaan, wat ernstige gevolgen kan hebben.


Nieuwe toelatingen en uitbreidingen Ctgb

05-06-2020
Het Ctgb heeft vijf nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten, waaronder het zaadbehandelingsmiddel Insure Duo. Van vijf middelen is de toelating uitgebreid.


Zweefvlieg als bladluisbestrijder

03-06-2020
Biobest brengt vanaf begin juni de zweefvlieg Eupeodes corollae op de markt. Hij versterkt de luisbestrijding volgens de toeleverancier. De inheemse zweefvlieg is namelijk een lange periode van het jaar effectief.


Bladplukken verbetert biologische bestrijding luis in paprika

25-05-2020
De roofwants Macrolophus pygmaeus vindt bladluizen gemakkelijker in paprika als de onderste bladlagen van het gewas zijn verwijderd. Onderzoek op het Belgische Proefcentrum Hoogstraten heeft dat aan het licht gebracht.


Serenade en Sonata veel breder inzetbaar

05-05-2020
De biologische middelen Serenade en Sonata zijn veel breder inzetbaar sinds de recente uitbreiding van de toelatingen.


‘Kans voor hybride gewasbescherming’

26-04-2020
Hybride gewasbescherming is een innovatieve oplossing voor een duurzame plantaardige sector. Het gaat hier om een mix van chemie, technologie, plantversterkers en bodemverbeteraars. De zoektocht is interessant, maar de uitdagingen zijn groot, stellen teeltdeskundigen van CAV Agrotheek.


Collegebesluiten april 2020

23-04-2020
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in april 2020 diverse besluiten genomen. Dit betreft de nieuwe toelating van het aaltjesbestrijdingsmiddel Cedros en enkele etiketuitbreidingen. Voor insecticide Calypso. wordt dit jaar de toelating ingetrokken. De volgende besluiten zijn voor de glastuinbouw van belang:


Tijdelijke vrijstelling Alar 85 SG voor onbedekte teelt

14-04-2020
Voor de groeiregulator Alar 85 SG op basis van de werkzame stof daminozide in de onbedekte pot- en containerteelt van de bloemisterijgewassen Viburnum, Chrysant, Azalea, Aster en Hortensia is een tijdelijke vrijstelling toegekend.


 

Nieuwsarchief